کاله - رضا قربانی
ghorbani1359@yahoo.com
کلمات کلیدی مطالب
نویسنده: رضا قربانی - ۱۳٩۱/٥/٩

دانشمندان ضمن تحقیقات به قراینی برخورده اند که نشان می دهد ماست ممکن است در پیشگیری سرطان بخصوص سرطان کولون موثر باشد


در ربع قرن اخیر در موارد متعددی به این خاصیت ماست برخورد کرده اند و دیده شده اشخاصی که بیشتر ماست می خورند احتمال ابتلای به سرطان در آنها کمتر است .

طبق تحقیقاتی که در بوستون به عمل آمده نشان داده شده است که مصرف کشت باکتری اسیدوفیلوس در ماست برای سرکوب فعالیت انزیمهایی که در کولون مواد شیمیایی بدون ضرر را به عوامل سرطانزا تبدیل می کنند مؤثر بوده است . یک تحقیق بسیار جالب فرانسوی که در سال ۱۹۸۶ در مجله مؤسسه ملی سرطان امریکا منتشر شده است نشان مید هد ، زنانی که معمولا لبنیات چرب مانند ینیر چرب می خورده اند احتمال ابتلای به سرطان در آنها خیلی زیاد بوده و لی زنانی که بیشتر از ماست استفاده می کرده اند احتمال ابتلای به سرطان کمتری داشته اند. دانشمند دیگری در تحقیقات خود به این امر برخورد کرده است که مصرف شیرو ماست دارای کشت acidophilus در موشهای آزمایشگاهی سرطان را مهار می کند .

● ماست به عنوان ماده مومیایی و نوشداروی معده
ماست دارای مقدار زیادی مواد هورمونی چرب طبیعی به نام پروستاگلاندین است . این مواد به عنوان عامل ضد اولسر شناخته شده اند و پوشش دیواره معده را در مقابل آثار عوامل مخرب نظیر دود سیگار و الکل حفظ و حمایت می کنند . ماده پروستاگلاندین E به صورت داروی مصنوعی ضد اولسر ساخته شده و در بازار عرضه میشود . دکتر ساموئل مانی از دانشاگاه ایالتی مرکز بهداشت نیویورک در بروکلین که یکی از کاشفان وجود مواد دارویی در شیر وماست است ، معتقد است که چون پروستاگلاندینها در چربی شیر مستقر هستند ماستهایی که از شیر کم چربی یا بی چربی درست شده باشند مقدار کمتری از این مواد دارند .

خوردن ماست در اشخاصی که کلسترول خون آنها نرمال است مقدار کلسترول را کاهش می دهد (در عرض یک هفته ۱۰ ۵ در صد کاهش می دهد.) اشخاصی که سه پیمانه (در حدود ۶۵۰ گرم) ماست پاستوریزه یا غیر پاستوریزه خورده اند کلسترول خون آنها پایین آمده است و جالب این است که در این اشخاص جزء خوب و مفید کلسترول یعنی HDLدر عین حال بالا رفته است .

با اینکه در تعدادی از گزارشهای تحقیقی امده است که به علت وجود ماده تریپتوفان در ماست خوردن آن تا حدودی آرام بخش است و لی تحقیقات علمی دیگری که در MIT به عمل آمده نشان می دهد که ماست روی ترکیبات شیمیایی مغز نیز اثر می کند و باعث هشیاری بیشتر می شود و با این ترتیب مصرف شیر و ماست کم چربی علاوه بر اینکه ایجاد چرت و خواب نمی کند ، در اغلب اشخاص موجب هشیاری و بیداری نیز ممکن است بشود .

● توصیه هایی در مورد استفاده از ماست
تمام انواع ماستها دارای خواص درمانی مشابهی نیستند و نوع و مقدار باکتری ماست در میزان تاثیر درمانی آن مؤثر است . شیرهای تخمیر شده شامل ماست ، با اضافه کردن یک یا چند باکتری مختلف از خانواده (Lactobacilli) درست می شوند و کشت نوع Lactobacillus acidophilus از نظر درمانی مفیدترین و مقتدرترین انواع باکتری است . ماستهای معمول دنیا غالبا از دو نوع باکتری (Lactobacillus bulgaricus) و (Streptococcus thermo philus) درست می شوند و خیلی کمتر دارای (Lacidophilus) هستند .

ماستهایی که در اثر پاستوریزه شدن ، پس از تخمیر باکتریشان کشته می شود خواص ضد باکتری ندارند .

ماست یک چیز زنده است بنابراین درتهیه ان باید مراقبت زیادی بشود. حتی به کاربردن یک قاشق آلوده و شسته نشده ممکن است موجب آلودگی شود و تخمیر را مختل کند .

از جوشاندن شیر به مدت زیاد خودداری شود زیرا ممکن است باکتریهای فعال و زنده کشته شود و همین که شیر جوش آمد بی درنگ باید شعله آتش را کم کرد که ریزریز بجوشد نه اینکه مدت زیادی در حال غلیان جوش باشد .

اشخاصی که به علت نداشتن آنزیم خاص در معده نمی توانند از شیر دارای لاکتوز استفاده کنند براحتی می توانند از ماست استفاده نمایند .

برای اینکه خاصیت ضد باکتری ماست افزایش داده شود برای تهیه ماست می توان علاوه بر کمی ماست معمولی که به عنوان تخمیر به کار می رود مقدار کمی نیز پودر acidophilus به آن افزود . این پودر به صورت آماده با نامهای تجارتی مختلفی در داروخانه های دنیا عرضه می شود .

مفید ترین نوع ماست از نظر خواص درمانی ماستی است که در خانه با شیر کم چربی و با توجه به توصیه های قوق درست شود و تازه تازه خورده شود . ماستهای تجارتی که پس از درست شدن مدت چند روز یا چندین روز ممکن است مانده باشند خاصیت ضد باکتری خود را از دست می دهند و ماستهایی که در اثر ماندن در هوای گرم ترش شده باشد علاوه بر اینکه آثار مفیدش از دست می رود دارای ضررهایی نیز می باشد .

رضا قربانی
فرشی از گل به پاس قدوم شما دوست عزیز . رضا قربانی لیسانس صنایع غذایی و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع هستم از سال 1381 در صنعت غذا( نوشیدنی و امولسیون سازی) و در حال حاضر در شرکت لبنی کاله امل مشغول به فعالیت می باشم. امیدوارم مطالب موجود که بخشی از سایت های مختلف غذایی و برخی نوشته اینجانب می باشد برای شما دوستان مفید واقع شود .سوالات یا هر گونه نظرات خود را می توانید به ادرس ایمیلم ارسال نمائید . از همراهی با شما بسیار سپاسگذارم.
کدهای اضافی کاربر :